Wespennest verwijderen

De wespensoorten waarmee we in Nederland te maken hebben zijn o.a. de gewone wesp, de Duitse wesp of de hoornaar.
De gewone wesp of de Duitse wesp is 1-1½ cm. lang. De hoornaar is 1½- 2½ cm. De koninginnen zijn resp. 2 cm. en 2½-3½ cm. Een typisch kenmerk van een wesp in de smalle taille.

Wespen kunnen hun nest in de grond of op een andere beschutte plaats maken zoals b.v. in een spouw of op een zolder.
Een vruchtbaar vrouwtje, de koningin, heeft in het najaar gepaard en overwinterd op een beschutte plek. Omstreeks april zoekt ze een geschikte plaats om een nest te maken. Ze schraapt stukjes hout van paaltjes, dode bomen enz. en vermaalt dit met speeksel tot een papierachtige substantie waar ze het nest van bouwt. In dit nest gaat ze eitjes leggen. Uit de eitjes komen steriele werksters. Deze nemen het werk van de koningin over zoals het nest bouwen en voedsel zoeken.

Werksters hebben suiker nodig als energiebron. Dit halen ze uit vers of verwerkt fruit, snoep, wijn, bier, limonade enz.
In de zomermaanden worden larven geboren welke later koninginnen zullen worden. Aan het einde van de zomer legt de koningin onbevruchte eitjes. Deze eitjes ontwikkelen zicht tot mannetjes welke gaan paren met de jonge koninginnen. Deze koninginnen vliegen dan uit en gaan overwinteren. De rest van de kolonie sterft uit in het najaar.

Het wespennest zelf wordt maar één seizoen gebruikt. Eén nest kan wel 5000 wespen voortbrengen in één seizoen.
Als wespen zich bedreigd voelen kunnen ze steken met de angel (legboor). Dit levert geen gevaar op voor mensen, tenzij iemand overgevoelig is voor het gif dat de wespen uitstoten.

Ook als het gif direkt in een ader terechtkomt of wanneer men in de mond of nek wordt gestoken kan men klachten krijgen zoals opgezwollen slijmvliezen of ademhalingsmoeilijkheden.
Op een gestoken plek kan men het beste anti-histamine-zalf, alcohol of salmiakspiritus aanbrengen. Bij aanhoudende klachten een arts raadplegen.
Een veel gemaakte fout is dat mensen de in- en uitvliegopening van een wespennest dichtmaken met b.v. kit, Purschuim o.i.d. Hierdoor wordt het nest opgesloten en zullen de wespen zich een andere weg zoeken om naar buiten te komen. De kans bestaat dat ze dan in de woning uitkomen via een plafondlamp o.i.d. met alle gevolgen van dien.

Voor een deskundige bestrijding kunnen wij als Koster-Services u van dienst zijn.

Afspraak voor een offerte maken