Papiervisjes bestrijden

Papiervisjes behoren tot de zgn. franjestaarten. De naam franjestaart heeft betrekking op de kenmerkende staartdraden.
Papiervisjes zijn 1-1½ cm. lang. Ze vertonen vlekken op de rug. Ze lopen met snelle, slangachtige bewegingen. Ze zijn lichtschuw (kunnen niet tegen zonlicht). Ze leven van koolhydraten, welke veel aanwezig zijn in stijfsel (behang), lijm, papier enz. Ze leven in een warme omgeving. 

Papiervisjes vervellen zich meerdere malen in hun leven. De uit het eitje gekomen nimf is na een aantal vervellingen na 6 weken een imago (volwassen insect) en is dan geslachtsrijp. Ze kunnen 8 jaar oud worden. Papiervisjes kunnen zich verspreiden door mensen, b.v. door een verhuizing of bezoeken. Dit gebeurt d.m.v. dozen, tussen kleding, tussen boeken e.d. Ook via kinderen (school, sportclubs, spelen met vriendjes enz.) kunnen ze zich over en weer verspreiden.

In geschakelde gebouwen verspreiden ze zich door leidingdoorvoeren, openingen in tussenmuren e.d. In gebouwen gaan ze vooral ’s nachts vanuit hun schuilplaats (achter plinten, onder linoleum e.d.) op zoek naar eten. Papiervisjes worden veel aangetroffen in oude archieven, boeken en stripboeken. Ook synthetische materialen zoals kunstzijde kunnen worden aangevreten.

Door de luchtvochtigheid naar beneden te brengen (onder de 50%) ontwikkelen papiervisjes zich niet meer. Dit kan door droogstoken en ventileren. Ook de temperatuur moet omlaag.
Het afdichten van naden (b.v. plinten, badranden e.d.) geeft ze weinig schuilmogelijkheden.

 

Voor een deskundige bestrijding kunnen wij als Koster-Services u van dienst zijn.

 

Afspraak voor een offerte maken