Boktor bestrijden

De boktor of huisboktor is de kever van de boktorlarve. Deze larve maakt de schade in het hout. De larve kan tot 3 cm. lang worden en is witgeel van kleur, heeft goed ontwikkelde kaken die bruin afsteken en een platte ovale kop. De larve heeft drie paar kleine pootjes. De eitjes zijn langwerpig en ca. 2 mm. lang.

De larve vreet 4-5 jaar (soms tot 12 jaar, afhankelijk van vochtgehalte, temperatuur en eiwitgehalte van het hout) in het hout. Soms kan men de larve horen knagen.

De boktorlarven tasten uitsluitend naaldhout aan.

De larven verpoppen zich in de maanden mei tm. augustus en komen vervolgens als kever uit het hout, hierdoor ontstaan de typisch ovale uitvliegopeningen van 6-9 mm. groot. Als er uitvliegopeningen zijn, dan is de aantasting vaak al ver gevorderd.

Hout, dat in gebouwen is verwerkt en niet voorzien is van een lak- of verflaag kan behandeld worden door eerst het hout uit te steken, uit te borstelen, veegschoon te maken en vervolgens een oppervlaktebehandeling uit te voeren. Hout met een lak- of verflaag kan eventueel d.m.v. een injektiemethode behandeld worden van binnenuit. Dit gebeurt met speciale pluggen.
Konstrukties van naaldhout (vuren, grenen, dennen enz.) kunnen door de huisboktor in enkele jaren vernield worden.

De huisboktor wordt nog wel eens verward met de veranderlijke boktor, welke in openhaardhout voorkomt. Deze is echter een nathoutboorder, welke geen schade meer kan aanrichten.
Voor bovengenoemde behandelingen kunnen wij als Koster-Services vrijblijvend een offerte uitbrengen.

Afspraak voor een offerte maken